Karate

ShinKyokushin “The Strongest Karate”
karate logoHet (Shin)Kyokushin-karate vindt zijn oorsprong in Japan, waar het nog steeds een enorme populariteit geniet. Deze Budo-sport (Budo=een Japanse benaming die de weg van de krijger betekent) geeft bij de beoefenaars zowel fysiek als mentaal een enorme voldoening en kracht. De stichter van onze stijl, Masutatsu Oyama (geboren in 1923 en in 1994 gestorven) was geboren nabij Seoul in Zuid Korea. Sosai Oyama trainde vanaf zijn 12e jaar onder leiding van de grootmeesters Gichin Funakoshi en So Nei Chu, grondleggers van het Shotokan en de Goju-Ryu karate stijlen. Deze grootmeesters inspireerden Masutatsu Oyama zich in 14 maanden terug te trekken op de berg Chiba en zich te wijden aan het karate, waarvoor hij met ijzeren zelfdiscipline dag en nacht voor trainde.Gedurende deze periode van volstrekte eenzaamheid vocht hij met wilde dieren en mediteerde onder ijskoude watervallen. Hier werden de grondslagen gelegd voor het Kyokushin karate. Vrij vertaald betekent Kyokushin “op zoek naar de uiterste waarheid”.

Bij zijn terugkeer in de beschaving begon hij zijn eigen school en maakte al snel naam door onder andere een stier te doden met zijn blote handen. Momenteel zijn er 3 miljoen beoefenaren wereldwijd.

Toen Mas Oyama stierf in 1994 ontstond er een dispuut aangaande zijn opvolging. De International Karate Organization begon bij Oyama splitsde in de IKO1 en de IKO2. In 2003 de rechtbank in Japan had uitgesproken dat terwijl de IKO2 de wettige ergenaam is, dat de IKO1 de eigenaar is van het Kyokushin en het kanku teken.      De IKO2 veranderde haar naam in de WKO (World Karate Organization), liet een nieuwe logo ontwerpen en voegde “Shin” aan de naam Kyokushin.

Shin betekent nieuw in het Japans en heeft te maken met een nieuwe begin in de organisatie.

Het Kyokushin karate wordt in Japan “The Strongest Karate in the World” genoemd vanwege het “full-contact” vechten in  wedstrijden. Maar lang niet elke beoefenaar vecht in zijn “carriëre” wedstijden. De meerderheid vindt voldoening in de lichamelijke en pyschische bijvallen van de harde en gedisciplineerde training en in het behalen van hogere graden via examens die 2x per jaar worden gehouden.

 

De Shinkyokushin karate training.

De training bestaat uit vier onderdelen:

 • conditie training
 • kihon, het beoefenen van de basisbewegingen, al dan niet met tegenstander;
 • kata, een stijlvorm waarbij  lichaam en geest getraind worden middels een denkbeeldig gevecht kihon te gebruiken en te bewegen in de verschillende basisstanden;
 • kumite, oftewel sparring waarbij het vechten geoefend wordt.

Wie karate leert, ontdekt dat handen, voeten, knieën, hoofd en ellebogen gevaarlijke wapens kunnen zijn waarmee veel geweld kan worden uitgeoefend. Om te voorkomen dat een karate-ka opgedane kennis zou kunnen misbruiken, is er sprake van een strakke discipline en met strenge sociale controle. Misbruik wordt direct afgestraft. Daarom ligt de nadruk binnen de lessen  sterk op (zelf)discipline en respect voor elkaar, voor ouderen en hoger gegradueerden. Wie deze discipline niet op kan brengen valt gauw af zonder iets begrepen te hebben van de werkelijke betekenis van  het Kyokushin karate.
De karate bij ons is vanaf 13 jaar.

Karate en de jeugd.

In dit tijdperk van constante afleidingen, kan karate beschouwd worden als een leermiddel om de jeugd onder andere weer te leren te focussen op doelstellingen. Dit kan bewerkstelligd worden door de gedegen lichamelijke en mentale scholing.
Karate kent geen eenzijdige lichaambeweging zoals dat bijvoorbeeld bij voetbal is. Ook is een karate-ka die een scheidsrechter afblaft  ondenkbaar. De training is totaal vanwege de inzet van alle spiergroepen en de aanspraak die het maakt op het langdurige en locale uithoudingsvermogen van de spieren en de longen. Het is een geweldige uitlaatklep voor het “teveel” aan energie.

Het doel van karate:

 • het verbeteren van de motoriek die nodig is voor alle bewegingsvormen die voor de karatesport belangrijk zijn;
 • de beoefenaren laten deelnemen aan een sport die zich kenmerkt door zijn gedisciplineerde aanpak en dat geheel in Japanse sfeer;

de beoefenaren te onderwijzen in de lichamelijke en geestelijke aspecten van zelfverdediging wat ook het zelfvertrouwen ten goede komt;

Middels de trainingen worden de deelnemers vertrouwd gemaakt met de Kyokushin karate regels:

 • respect voor anderen en voor jezelf;
 • doorzettingsvermogen (The spirit of Never Give Up!);
 • etiquette;
 • oprechte bescheidenheid;
 • zelfbeheersing.