Nieuwtjes

Iedere dinsdag 19.00 uur 30 minuten Core training

fitness-protect-your-lower-back-by-ms-prema-kodical-2-638Core training

Het belang van een stevige kern.
Het corset van spieren in je romp is dus de basis waaruit (bijna alle) bewegingen plaatsvinden en je hebt dus baat bij een goede kern bij praktisch alles wat je doet. Een stevige core draagt ook zeker bij aan de sportprestaties. Bij sport is het van belang om te zorgen voor een optimale krachtoverdracht van de romp en het bekken naar de armen en benen. Dat vraagt om een goede balans en aansturing vanuit de romp.

Uit onderzoek blijkt onder andere dat de kans op blessures afneemt bij het trainen van de rompstabiliteit, dat mensen met lage rugklachten gebaat zijn bij core-stabilitytraining en dat de spronghoogte kan toenemen wanneer je een goed getrainde kern hebt. De diepe buik- en rugspieren zijn daarnaast van belang bij het aansturen van de wervelkolom. Naar de effecten van rompstabiliteittraining wordt nog steeds veel onderzoek gedaan, maar er is steeds meer bewijs dat het een belangrijk onderdeel is bij revalidatie en het voorkomen van blessures.

Er zijn overigens ook onderzoeken bij sporters met al voldoende kracht in de kern, die laten zien dat een verdere verbetering van de core niet bijdraagt aan een verdere verbetering van de sportprestaties.

Naast het stabiliseren van bewegingen heeft je kern nog enkele taken. Dit zijn onder andere het beschermen van het centraal zenuwstelsel en de interne organen, het ondersteunen van de organen en het ondersteunen van de bloedcirculatie. Een niet goed functionerende core kan incontinentie, darmklachten en een verkeerde ademhaling veroorzaken. Buikklachten of ziektes kunnen ook de core-stability verstoren en rugklachten in stand houden.

Effecten van coretraining:
▪ Doeltreffende en resultaatgerichte oefeningen voor de rugspieren en buikspieren
▪ Een perfecte en sterke lichaamshouding
▪ Een sterke basis waar de (explosieve) bewegingen beginnen
▪ Sterke buikspieren
▪ Sterke onderrugspieren

 

Iedere dinsdag om 19.00 uur. Vooraf opgeven is niet nodig. U kunt zo deelnemen aan deze training.